Среща с журналиста, преводач и редактор Даниел Пенев и представянето на последната му книга „Хората, които променят България 2“ (издателство „AMG Publishing“) ще се състои на 16.01.2023 г. (понеделник) от 16:00 ч. в зала Аула Магна (етаж 2) на Факултета по журналистика и масова комуникация. Събитието е организирано от катедра „История и теория на журналистиката“.

ppp„Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30 истории“ представя историите на 41 дейни и смели българи от света на бизнеса, образованието, медицината, културата, медиите и гражданския сектор. С действията си те доказват, че добрината, щедростта и постоянството могат да спомогнат за пълноценното развитие на обществото. И че хората, които желаят да градят, а не да рушат, стига да са постоянни, рано или късно намират начин да облагородят средата в България, от което печелят и те, и всички останали в страната.

Даниел Пенев е журналист, преводач от/на английски език и редактор. Автор на „Хората, които променят България“ (AMG Publishing, 2019) и „От нас зависи“ (AMG Publishing, 2020) и съавтор на „Да тичаш към себе си“ (AMG Publishing, 2021) и „Първите 25 години на „Карин дом“ (Фондация „Карин дом“, 2021). Преводач на нехудожествени книги, като „Задълбочена работа“ („Изток-Запад“, 2022), „Забави темпото!“ (AMG Publishing, 2021), „Дарът“ („Сиела“, 2021), „Как ще оцените живота си?“ („Хермес“, 2021), „Обещанието на един молив“ (AMG Publishing, 2020) и др. Негови статии са публикувани в български и международни медии като „Клуб Z“, сп. „BBC Знание“, EurActiv.com и Balkan Insight, както и в сайтовете на неправителствени организации като Фондация „Заедно в час“, Асоциация на европейските журналисти – България и Информационен портал за НПО в България.

pen
Даниел Пенев, снимка Александър Найденов

От 2020 г. поддържа авторски блог на danipenev.net и вписва имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“. Родом от Кюстендил, Даниел завършва средното си образование в ЕГ „Д-р Петър Берон“. Впоследствие придобива бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет в Будапеща.

В срещата ще участват и част от героите от книгата „Хората, които променят България“ – Георги Ненов, създател на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“, Ирина Обущарова, съосновател на „The Recursive“, англоезичната онлайн медия за бизнес и иновации от България и региона и Благовеста Николова, доскорошен директор на фондацията, създател на платформата за доброволчество TimeHeroes.org.