sp01

В деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в София организира дискусия на тема: "Спасение: Украинските бежанци в България".

Събитието се проведе съвместно с БНТ и с предаването "България от край до край" и имаше за цел да привлече вниманието върху помощта и доброволчеството, върху включването на украинските бежанци в българското общество. Основа на дискусията стана третият епизод от поредицата на БНТ "Спасение".

На събитието присъстваха Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа, Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, Мариела Драголова – директор на Дирекция „Новини и актуални предавания на БНТ, поетесата Анна Багряна от сдружение „Мати Украйна“ и, разбира се, създателите на поредицата.

В три епизода режисьорът и сценаристът Йордан Димитров, завършил журналистика във ФЖМК, операторът Миглена Гайдарова, продуцентът Надя Обретенова – докторант във факултета, представят пред българската аудитория човешката трагедия, бягството от война и търсенето на мирен бряг. Документалният филм  се основава на срещите и разговорите с хората, свидетелските разкази на бежанците и доброволците от бежанския център във Варна.

92

При откриването деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. д-р Веселина Вълканова сподели:  „Вече 77 дни на един хвърлей от България се води непредизвикана война, а цивилното население е подлагано на крайни жестокости. Благодарение на колегите, които предават от Украйна, всеки ден виждаме човешкото страдание и трагедиите – и то отвъд пропагандната реторика на противопоставянето на приятелите и враговете. Във Факултета по журналистика и масова комуникация са учили и се учат десетки студенти и докторанти от Украйна, много от тях от български произход. Днес, във времето на сурови изпитания за тяхната родина - суверенната Украйна, ние преживяваме заедно с тях, случващото се във тяхната родна страна, споделяме страха, ужаса и гнева, застанахме солидарно до тях срещу агресора. Над 200 000 души с български произход в Украйна са в нашите мисли, както и всички хора в страната, която преминава през незаслужено изпитание и недопустимо нарушение на международното право и ред. Съпричастието с трагедията, споделените страхове, които свързват хората по време на криза, са водещи в това сложно време. Хуманитарната криза, бежанският поток, са в центъра на вниманието на българското общество…

760

191
Проблемите са много - с настаняването и адаптацията на хората, рискове за тяхната сигурност, в това число от престъпни посегателства, за което в последните дни имаше информации, реална е заплахата от трафик и трудова експлоатация.
Българският червен кръст, Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“, доброволци и граждански организации работят активно върху разрешаване на основните проблеми пред бежанците - здравеопазване, социални услуги, образование за децата на хората, търсещи закрила.  
В тази тежка ситуация ЕС реагира навреме и адекватно, като е налице и значителна финансова подкрепа за страните, приемащи украински бежанци, още в рамките на първата седмица на войната бе активирана директивата за временна закрила, която дава възможност за бърза обработка на документи на пристигащите лица…
За тях и тяхната съпричастност и подкрепа е филмът на Българската национална телевизия „Спасение: Украинските бежанци в България“, реализиран от екипа на предаването „България от край до край“.

Мариела Драголова – директор на Дирекция „Новини и актуални предавания на БНТ, продуцентът Надя Обретенова и сценаристът и режисьор на филма Йордан Димитров разказаха за създаването му.

13

След прожекцията се състоя оживена дискусия с въпроси на представители на медиите и студентите към Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа и Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците, които споделиха с какви препятствия и трудности се сблъскват българските институции и какви са перспективите за продължаването на помощта и съдействието за бежанците от Украйна, за настаняването им, образованието на децата им, включването им в трудовия пазар и интегрирането в обществото.

Ние сме номер едно в Европа по регистрация на украински бежанци, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, цитиран от БТА. Представете си усилието за Държавната агенция за бежанците и МВР, които трябваше да регистрират десетки хиляди хора по статут за временна закрила, каза Лорер и посочи, че 97 процента от стоте хиляди пребиваващи украинци у нас са регистрирани. Второто нещо, с което сме уникални, е, че успяхме да настаним украинските бежанци в много читави хотели, посочи той.

Около 62 000 бежанци са настанени в хотелски бази, посочи Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Тя допълни, че другите са успели сами да намерят квартира или са подслонени от български граждани.

Снимки Десислава Кулелиева и Антоан Божинов