Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов гостува на 14 март във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, информира dsport.

berbГолемият голмайстор на Манчестър Юнайтед от близкото минало участва в публичен семинар на тема „Властта на футбола“, част от проект „Поп-култура, поп-политика дигиталният обрат. Интердисциплинарни анализи на пресечеността между медии, култури и политики“.

Студентите от ФЖМК имаха възможност да задават свободно въпроси към Димитър Бербатов. Модератори на дискусията бяха преподавателите проф. Ефрем Ефремов и проф. Венцислав Димов.

Основна тема на разговор беше продължаващата надпревара за поста президент на Българския футболен съюз. Бербатов отново представи своите идеи за развитието на родния футбол. Той отговаря и на някои по-глобални въпроси относно кариерата си като футболист, дали би влязъл в политиката, какви книги препоръчва за четене, комерсиализацията на футбола и как приема медийните атаки към самия него и екипа му.

„Разбира се, че водя битка за това да променим нещата в българския футбол. Аз и екипът ми да застанем начело, за да тръгнат нещата в по-добра посока. Водим тази битка вече две години, превърна се в битка по един или друг начин. Накрая тя ще е спечелена. Инатлив човек съм, използвам ината си за правилни неща и повечето пъти успявам. Не е едно нещо, което ще променя. Най-чувствителната тема за всички нас е темата за децата и детско-юношеския футбол. Те трябва да бъдат подобрени с обща концепция, методика, която да бъде развита от правилната хора, да бъде преподавана“, започна Бербатов. Той коментира притесненията сред феновете, че ще помага на ЦСКА, ако бъде избран за президент на БФС.  

„Има резон, че съм играл за ЦСКА. В същото време конкурентът е Левски и някои може да си мисли, че ще подкрепям ЦСКА. Много пъти казах, че човекът, който се бори за такъв пост, трябва да бъде безпристрастен, няма как. Трябва да си над тези неща и всички да приемаш за равен“.

Димитър Бербатов беше запитан за съдийските решения на мача Лудогорец – Черно море (3:2) и по-общо проблемите в българското съдийство.

„За това е толкова интересен футболът, защото всеки има компетентно мнение и може да се изразява. Ако влезем в дискусия, никой няма да чуе другия. Футболът както събира, така и разделя. Това са интересни неща. Съдиите са голям проблем на българския футбол. Идва от това, че не са достатъчно подготвени, не са образовани, не надграждат. Сигурно се обслужват и други интереси. Може да има зависимост. България е малка държава. Не трябва да се случва. Трябва да има обективност. Губещият винаги няма да приеме, че губи. Емоцията трябва да е свалена до минимум, за да погледнеш трезво над нещата. Дори да губи твоят отбор, дори съдията да е крив. Трябва да се опиташ да разбереш съдията. Личи си, ако съдията не е подготвен. Проличава си в мачовете. Обикалям и гледам мачове. Виждам, че се правят грешки. Блъскал съм се със съдиите. На моменти трябва да вземат решение на момента. Има човешки фактор. Докато гледам самия мач, виждам как да допускат грешки, сега ВАР влезе. Трябва да се намери начин как наистина да помагат на 100%, за да лимитираме моментите, в които се чудиш правилно ли е отсъдил, неправилно ли е. Винаги ми е чудно как идва съдия от чужбина, допуска грешки обаче никой няма никакви претенции. Приемаме, че чужденците са по-добри от нас ли? Защо не казваме нищо. Ако се погрижим добре за тях и ги образоване, покаже им се верния път, ще се научат. Който не иска, да си търси друга работа, просто е“, заяви Бербатов по темата.

В края бившият българския национал се снима с всички желаещи и раздава автографи в продължение на 20-ина минути.