aden4

 

На 7 декември от 11,00 ч. в Аула Магна на ФЖМК се проведе четвъртата лекция от поредицата „Лекции Аденауер“, организирана съвместно с Медийното бюро на Фондация Конрад Аденауер. На събитието присъстваха студенти, преподаватели, журналисти и изследователи. Гости на срещата бяха Хендрих Зитих – директор на Медийното бюро за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ и Михаел Мартенс, кореспондент за Югоизточна Европа на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

aden2Събитието беше открито с встъпителни думи на заместник-декана по учебната дейност доц. д-р Светлана Станкова, която представи и българския превод на немския наръчник "Азбука на журналистиката". С подкрепата на Медийната програма за Югоизточна Европа“ на Фондация „Конрад Аденауер“, наръчникът стана достъпен както в България, така и в други страни в региона. Освен на български, е преведен също и на албански, румънски и хърватски език. По време на събитието всеки участник  получи безплатно копие от наръчника, на разположение и в Университетската библиотека.

Г-н Хендрих Зитих приветства участниците в срещата и представи дългогодишния кореспондент на "Frankfurter Allgemeinen Zeitung" (FAZ) за Югоизточна Европа Михаел Мартенс.

aden1Лекцията на г-н Мартенс „Опитът на един германски кореспондент на Балканите“, бе фокусирана върху създаването и историята на FAZ, върху редакционната и издателска политика на вестника, но прерасна в откровен и честен разговор за особеностите на работата му като кореспондент на 11 страни от региона – от Литва на север, до Кипър на юг.

Той сподели интересни подробности, свързани с несъстоялото се интервю с Алексис Ципрас и със странностите, съпътстващи първото му интервю с Бойко Борисов през 2006 г. След лекцията бяха зададени множество въпроси както от студенти, така и от преподаватели и журналисти. Дискусията допринесе за открояване на стандартите на качествената журналистика, съвременните медии и комуникации.

Снимки: KAS