През академичната 2022/2023 година Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества 70-годишнината от създаването на специалността „Журналистика“, с което се поставя началото на висшето академично образование по журналистика в България.От академичната 1952/1953 г., когато специалността Журналистика е основана, до днес във ФЖМК завършват висшето си образование повече от 10 000 колеги, а своята квалификация са повишили много журналисти от пресата, радиото и телевизията, вече и специалисти в дигиталните медии. Стотици чуждестранни студенти от повече от петдесет държави са випускници на специалността и Факултета.

jurnФакултетът по журналистика и масова комуникация организира академично тържество по случай 70-годишнината на специалността „Журналистика“, което ще се проведе на 28 ноември 2022 година от 11 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и Деканът на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова  ще отправят приветствия към абсолвентите на ФЖМК от випуск 2022 г., на които ще бъдат връчени дипломите. По време на церемонията за цялостен принос в развитието на образованието по журналистика и изследванията по медии и комуникации с Почетен знак със синя лента на Софийския университет ще бъде удостоен проф. дфн Милко Петров, дългогодишен преподавател и изследовател във ФЖМК.

Тържественото отбелязване на значимата годишнина е повод за удовлетворяваща равносметка от постиженията на десетки учени, преподаватели и хиляди випускници на Факултета, които през изминалите седем десетилетия допринасяха към авторитета на българското академично образование и към изграждането на високи професионални стандарти и прецизни етични правила. Убедени сме, че просветеността и отстояването на свободното слово са сред най-важните мисии в съвременното ни общество, които изискват споделени демократични ценности и единни усилия.

Мигове от 70 години. Специалност Журналистика във ФЖМК

70 години ФЖМК - студентски клип

Студенти от първи курс „Връзки с обществеността“ на ФЖМК подготвиха видео клип по повод 70-тата годишнина на специалност „Журналистика“. В него може да видите кадри от историята на обучението във факултета, както и какво е журналистиката за изучаващите я сега.

Минало, настояще и бъдеще на специалността "Журналистика" през погледа на Рая Гетова, Василена Антонова, Мария Трончева, Кристина Георгиева, Калоян Димов, Стефани Стефанова. Те работиха като екип на PR отдел на ФЖМК, като всеки от тях пое отговорност за конкретна професионална област - продуцент, сценарист, видеозаснемане, звук и монтаж.

 

Интервю на Декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова пред Емил Спахийски по повод 70-годишнината на специалността "Журналистика"