Студентска дискусия във ФЖМК с участието на журналистката Мария Цънцарова

В студентска дискусия на тема „Ролята и поведението на водещия в проблемно интервю“ взе участие водещата на предаванията „Тази неделя“ и „Защо, господин министър?“ по бTB Мария Цънцарова. Дискусията се проведе по инициатива на 4 курс, специалност „Журналистика“, профил „Телевизия“, а нейни модератори бяха Божидар Русев и Христина Иванова.

cc

Мария Цънцарова отговори на студентски въпроси, свързани с предизвикателствата на журналистическата професия. Тя очерта едни от най-често срещаните проблеми при работата си в телевизионния ефир и акцентира върху трудното намиране на баланс в надпреварата за събеседници днес не само между отделните медии, но и в отделните предавания на една медия.

Основен фокус на разговора бяха журналистическите рефлексии по време на политическите интервюта. Студентите имаха възможност да разберат как протича подготовката за предизборните дебати, които Мария Цънцарова води. Споделяйки своя личен опит и грешки в журналистическата си практика, тя посочи, че спазването на етичните стандарти е съществено.

Мария Цънцарова разказа и за горчивия си опит от своите разследвания, сред които това за дарителската платформа „ХелпКарма“ и насилието между затворници зад решетките в Белене. Тя отбеляза, че в повечето случаи тези теми сами намират журналиста. Призна, че днес най-вероятно би променила подхода си и начина на представяне на информацията в част от разследванията.